In Depot Noord worden vergaderingen, workshops en cursussen gehouden. Sommige workshops springen eruit omdat ze uniek en origineel zijn. Een voorbeeld hiervan is de workshop LEGO® Serious Play®.
Ja je leest het goed, een workshop met LEGO® blokjes. Een speelse en effectieve methode voor strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, planvorming en innovatie. Iedere workshop kan een ander doel hebben. ‘Het is maar net waar jij met je team tegenaan loopt.’ Jaap den Dulk van LEGO® Professional Play® vertelde ons dat een kind valt en opstaat, leert en uitprobeert. Als volwassene kan je je dat niet meer permitteren. ‘Met deze workshop voel je je weer helemaal kind als je de LEGO blokjes op elkaar stapelt en wel mag vallen, opstaan en uitproberen.’ Bovendien kom je erachter dat er meer informatie in je handen verborgen zit.
Iedere deelnemer is bij deze workshop 100% betrokken en bouwt een model aan de hand van een situatie, uitspraak of uitdaging. Vervolgens praat je met de groep over wat je gebouwd hebt. ‘Jaap den Dulk ervaart dat deelnemers tijdens deze workshop voelen dat er naar hen wordt geluisterd en uiteindelijk samen tot een oplossing komen.’ “Vaak denken deelnemers hetzelfde, maar hebben zij niet het gevoel dat dit zo is”, aldus Jaap.

LEGO® Serious Play® is ontstaan in 2010 en bedacht door LEGO® Group. Het uitgangspunt van LEGO® Group was om door middel van LEGO® blokjes in te spelen op teambuilding. Daarnaast wilden ze het creatief denken stimuleren. Tegenwoordig wordt de workshop gebruikt voor vele andere doeleinden. LEGO® Serious Play® staat ook wel bekend om de uitspraak: ‘Van 80/20 naar 100/100’. In een vergadering nemen vaak 20% van de deelnemers 80% tijd in beslag en bijdrage van de overige deelnemers is beperkt. Bij een workshop van LEGO® Serious Play® worden gesprekken gevoerd waarbij 100% van de aanwezigen, 100% bijdrage leveren.
‘Lego Serious Play realiseert een verbindend resultaat binnen het team’. Johan Cruijff vatte het bondig samen: “Simpel spelen is het mooist”.