Matijn

Eigenaar

Als je voor een pitstop naar de toiletten gaat, pak dan nog een trap naar boven mee. Daar kom je bij het kantoor van Oestercompagnie, het bedrijf waar hij eigenaar van is. Op het plateau voor de ingang sta je voor een glazen raam en zie je een wand vol oesterborden hangen. Het verzamelen van oesterborden is één van Matijns passies. Soms komt er een goed ingepakt pakket binnen en heeft een van zijn klanten of vrienden een bord opgestuurd. Het is voor hem een grote verrassing zo’n pakket uit te pakken, vooral als er een bord in zit dat hij niet heeft.

Matijn komt vaak en graag in Frankrijk, zijn oesterkwekers zitten langs de kust van Bretagne en de Charante Maritime. In de zomer zijn er op zaterdag en zondag brocante marktjes, waar hij een voorliefde voor heeft ontwikkeld. Als Matijn een excentriek of apart voorwerp op zijn pad tegenkomt is de kans groot dat hij het op de kop tikt. Zo werd er ooit een evenwichtsbalk uit een Franse gymzaal afgeleverd. Hij was verliefd op het mooie hout en zei vervolgens tegen zijn partner Juliëtte dat zij vast altijd al een evenwichtsbalk had willen hebben!

Matijn…. Van welk object hier in Depot Noord word je nog iedere dag blij als je het ziet?

Van verschillende objecten, zoals de houten vis in de hal of mijn eerste Apple Macintosh, die op een bureau op de eerste etage staat. Maar ik denk de evenwichtsbalk het meest, omdat het gelukt is er een gebruiksvoorwerp van te maken. We hebben de brede poten ingekort, zodat we hem tegen de muur konden schuiven en je met je rug tegen de muur kunt zitten. In de bibliotheek wordt hij inmiddels gebruikt als ‘hangplek’ bij de koffiemachine. Als je er bent, pak dan eens de balk met twee handen vast, dan voel je de kracht van het hout. Dat is prachtig.

En bij welk object, schilderij of trouvaille zou je willen dat de gasten van Depot Noord even stil zouden staan. En waarom?

Ik zou ze het schilderij op de 2e verdieping aanwijzen, van de kunstenaar Mosab Anzo. Hij is in 2015 van Syrië naar Nederland gevlucht. Anzo werkt als oesterman voor Oestercompagnie, dat is een van de vele bijbanen die hij heeft, omdat hij niet alleen van zijn kunst kan leven.

Het schilderij is zwart, met een blauwe streep in het midden. Het symboliseert zijn nachtelijke vlucht over zee naar Turkije. Twee dagen later is er op dezelfde route een boot gekapseisd en zijn alle inzittenden omgekomen. Elke keer als ik naar het doek kijk is dat een moment van relativering voor mij.

Matijn. Eigenaar van Depot Noord zit op de leuning
Matijn

Eigenaar

Scroll naar boven